WSZYSTKIE ZAMÓWIENIA POWYŻEJ 300ZŁ, DOSTAWA GRATIS!

FAQ

1. Dlaczego stal jest lepsza od kamienia?

Współczynnik przewodzenia ciepła dla stali jest wielokrotnie wyższy niż dla popularnych kamieni do wypieku, co jest najistotniejsze w przypadku domowych piekarników, które nie osiągają tak wysokich temperatur jak w profesjonalnych piecach do pizzy. Pozwala to, na osiągniecie zdecydowanie bardziej spieczonego spodu pizzy, niż piekąc na kamieniu.

 

2. Dlaczego stal do pizzy musi być grubsza niż zwyczajna blacha?

Wraz ze wzrostem grubości blachy rośnie znacząco jej waga, a co za tym idzie ilość energii, jaką jest w stanie skumulować. Surowa pizza wsadzona na rozgrzaną stal o dużej grubości nie powoduje gwałtownego jej wychłodzenia. Pozwala to na spieczenie spodu pizzy w krótkim czasie wypieku.

 

3. Do jakiej temperatury nagrzewa się stal? 

Piekarnik mogący osiągnąć maksymalną temperaturę 250°C, będzie w stanie nagrzać stal do około 330°C w 30-35 min, przy założeniu, że będzie ona położona w odległości 5-7 cm od górnych grzałek.

 

4. Jak przygotować stal po jej otrzymaniu? / Czy jest coś, co muszę zrobić ze stalą przed pierwszym wypiekiem?

Po szczegółowe informacje zapraszamy pod ten link.

 

5. Jak wypiekać pizzę na stali?

Aby w pełni wykorzystać zalety, jakie oferuje stal, należy nagrzać ją w piekarniku, przez około 30-35 minut, ustawiając maksymalną możliwą temperaturę. Stal powinna być umieszczona w piekarniku tak, aby jej odległość od górnej grzałki wynosiła 5-7 cm. W tym celu można wykorzystać kratkę lub odwróconą “do góry nogami” blachę z piekarnika. Taka odległość od grzałki pozwala na przypieczenie góry oraz spodu pizzy w około 2,5 min.

 

6. Jak dbać o stal?

Po wypieku odczekać do ostudzenia blachy, a następnie przetrzeć na sucho, ewentualnie przypalone pozostałości pizzy zeskrobać szpachelką. W przypadku zarysowania stali, nałożyć kolejną warstwę oleju i wypalić zgodnie z  instrukcją.

 

7. Czy stal z biegiem czasu stal nie zardzewieje?

Prawidłowo przygotowana stal nie rdzewieje. Jednak w przypadku zadrapania warstwy wierzchniej, w kontakcie z wilgocią, na powierzchni blachy pojawi się rdza. W takim przypadku zalecamy przetarcie tego miejsca stalową szczotką lub papierem ściernym, do pozbycia się rdzy. Po takiej operacji konieczne będzie powtórzenie wypalania z użyciem oleju, według tej instrukcji.

 

8. Ile lat stal będzie mi służyć?

Blachy są wieczne, praktycznie nie ma możliwości jej zniszczenia. Nawet nieprawidłowo użytkowana, pokryje się jedynie rdzą, którą można usunąć, a następnie wypalić według tej instrukcji.

 

9. Dlaczego moja stal zmienia kolor po użyciu?

Stal dociera do Państwa w kolorze szarym. Natomiast po prawidłowym jej wypaleniu przybiera ona kolor ciemnozłoty, który z biegiem czasu będzie zmieniał barwę w kierunku czarnego. Wynika to z wypalania się oleju użytego do sezonowania blachy.

 

10. Czy stal zmieści się do mojego piekarnika?

Zalecamy zmierzenie głębokości piekarnika od szyby do osłony wentylatora, która z reguły najbardziej wpływa na ograniczenie głębokości. Natomiast szerokość powinna być mierzona z uwzględnieniem prowadnic.

 

11. Do czego mogę wykorzystać stal?

Pieczenie pizzy jest tylko jedną z wielu możliwości wykorzystania blachy. Bez problemu można też piec wszelkiego rodzaju pieczywo, ale również mięsa. Taka stal może posłużyć też jako patelnia na grillu lub ognisku.

 

12. Czym różni się stal do pizzy od surowej stali?

Nasza stal do pizzy przechodzi przez kilka procesów technologicznych, które oczyszczają powierzchnię surowej stali z warstwy tlenków powstałych w hucie podczas walcowania na gorąco.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl