
1. Dlaczego stal jest lepsza od kamienia?
Współczynnik przewodzenia ciepła dla stali jest wielokrotnie wyższy niż dla popularnych kamieni do wypieku, co jest najistotniejsze w przypadku domowych piekarników, które nie osiągają tak wysokich temperatur jak w profesjonalnych piecach do pizzy. Pozwala to, na osiągniecie zdecydowanie bardziej spieczonego spodu pizzy, niż piekąc na kamieniu. Po szczegółowe informacje zapraszamy pod ten link.
2. Dlaczego stal do pizzy musi być grubsza niż zwyczajna blacha do piekarnika?
Wraz ze wzrostem grubości stali rośnie znacząco jej waga, a co za tym idzie ilość ciepła, jaką jest w stanie skumulować i oddać podczas wypieku. Pozwala to na idealne spieczenie spodu pizzy w krótkim czasie.
3. Do jakiej temperatury nagrzewa się stal?
Piekarnik mogący osiągnąć maksymalną temperaturę 250°C, będzie w stanie nagrzać stal do około 350°C w 30-35 min, przy założeniu, że będzie ona położona w odległości 5-7 cm od górnych grzałek.
4. Jak przygotować stal do wypieku po jej otrzymaniu?
Po otrzymaniu stali należy ją umyć, osuszyć, pokryć olejem i wypalić w piekarniku. Po szczegółowe informacje zapraszamy pod ten link.
5. Jak wypiekać pizzę na stali?
Aby w pełni wykorzystać zalety, jakie oferuje stal, należy nagrzać ją w piekarniku, przez około 30-35 minut, ustawiając maksymalną możliwą temperaturę. Stal powinna być umieszczona w piekarniku tak, aby jej odległość od górnej grzałki wynosiła 5-7 cm. W tym celu można wykorzystać kratkę lub odwróconą "do góry nogami" blachę z piekarnika. Taka odległość od grzałki pozwala na przypieczenie góry oraz spodu pizzy w około 2,5 min. Więcej informacji znajdziecie w naszym ebooku "Domowy pizzaiolo", który dołączamy do każdego zamówienia stali.
6. Jak dbać o stal?
Po użyciu usunąć pozostałości jedzenia. Szczególnie dobrze nadaje się do tego skrobak lub szpachelka, które są dostępne w naszym sklepie.
Stal można również umyć pod ciepłą bieżącą wodą, z użyciem płynu do mycia naczyń, po tej czynności należy wytrzeć ją do sucha. Nie pozostawiać do ociekania z wody.
Jeśli na powierzchni stali pojawią się ogniska rdzy, można je łatwo usunąć drobnym papierem ściernym lub drucianą szczotką. Następnie należy pokryć stal olejem i wypalić ponownie zgodnie z instrukcją.
7. Czy stal z biegiem czasu stal nie zardzewieje?
Prawidłowo przygotowana stal nie rdzewieje. Jednak w przypadku zadrapania warstwy wierzchniej, w kontakcie z wilgocią, na powierzchni blachy pojawi się rdza. W takim przypadku zalecamy przetarcie tego miejsca stalową szczotką lub papierem ściernym, do pozbycia się rdzy. Po takiej operacji konieczne będzie powtórzenie wypalania z użyciem oleju, według tej instrukcji.
8. Ile lat stal będzie mi służyć?
Stal jest wieczna, praktycznie nie ma możliwości jej zniszczenia. Nawet nieprawidłowo użytkowana, pokryje się jedynie rdzą, którą można usunąć, a następnie wypalić według tej instrukcji.
9. Dlaczego stal zmienia kolor z biegiem czasu?
Stal dociera w kolorze szarym. Natomiast po prawidłowym jej wypaleniu przybiera ona kolor ciemnozłoty, który z biegiem czasu będzie zmieniał barwę w kierunku czarnego. Wynika to z wypalania się oleju użytego do sezonowania blachy.
10. Czy stal zmieści się do mojego piekarnika?
Zalecamy zmierzenie odległości od szyby drzwi do osłony wentylatora, która z reguły najbardziej wpływa na ograniczenie głębokości. Natomiast szerokość powinna być mierzona z uwzględnieniem prowadnic.
11. Do czego mogę wykorzystać stal?
Pieczenie pizzy jest tylko jedną z wielu możliwości wykorzystania stali. Bez problemu można też piec wszelkiego rodzaju pieczywo, ale również mięsa. Taka stal może posłużyć też jako patelnia na grillu lub ognisku.
12. Czym różni się stal do pizzy od surowej stali?
Nasza stal do pizzy przechodzi przez kilka procesów technologicznych, które oczyszczają powierzchnię surowej stali z warstwy tlenków powstałych w hucie podczas walcowania na gorąco.
13. Czym różni się stal do pizzy o grubości 8 mm od stali o grubości 6 mm?
Na obu grubościach pizza będzie tak samo dobrze wypieczona.
Różnicą jest to, że stal 8 mm nagrzewa się nieco dłużej, ale gromadzi więcej ciepła, dlatego nadaje się idealnie do jednorazowego wypieku powyżej 2 pizz, natomiast jeśli planujesz wypiekać 2 pizze a sporadycznie więcej, to wystarczająca będzie stal 6 mm.